1-Kendi üretimim bir İHA var, nasıl kaydetmeliyim?
Kendinizin tasarladığı/ürettiği bir İHA olması halinde Talimatta belirtilen ağırlıklarda ise Kayıt Sistemi'nden kayıt ettirmek zorundasınız. Pilot olarak kendi yaptıktan ve onay aldıktan sonra İHA'yı kayıt ettirmelisiniz. Kayıt yapılırken "Amatör Yapım" seçeneği seçilmeli ve ilgili yerlere kendi oluşturacağınız bilgiler girilmelidir. (Ör: Üretici-Ahmet, Model: 01 gibi)
2-Arşiv kayıtlı sicil belgesi ne demektir? Nereden alınır?
Genel olarak adli sicil kaydı, infazı tamamlanmamış sonuçları devam eden kayıtları ihtiva ederken, adli sicil arşiv kaydı infazı tamamlanmış, etkisi ortadan kalkmış kayıtları ihtiva eder. Söz konusu arşiv kayıtlı adli sicil belgesi e-devlet sistemi üzerinden veya ilgili cumhuriyet savcılıklarından alınabilir.
3-Kayıt süreci ne şekildedir?
Kayıt süreci iki aşamalıdır ve her aşamadan sonra Genel Müdürlük tarafından onay verilmesi gerekmektedir. 1. Aşama: Kullanıcı (İHA Pilot) kaydıdır. Kişisel bilgiler girilir ve ardından arşiv kayıtlı adli sicil belgesi, nüfus cüzdanı veya ehliyet belgesi ile bir adet foto sisteme yüklenerek onaya gönderilir. 2. Aşama: İHA kaydıdır. Onay alan İHA Pilotu üzerindeki hava araçlarına ait bilgileri girerek sisteme kayıtlarını yapar. Bu aşamadan sonra Genel Müdürlük onayı ile birlikte bir kayıt numarası verilir. Bunun İHA üzerine yazılması veya yapıştırılması gerekmektedir.
4-Kayıt ile ilgili problem yaşanırsa ne yapmalıyım?
Kayıt esnasında teknik sıkıntı yaşanması veya bilgi/belge girişlerinde problem oluşması halinde lütfen ihadestek@shgm.gov.tr adresine problemi anlatan bir mail atınız.
5-Kurum veya şirket olarak kayıt yaptırabilir miyim?
Kurumsal kayıtlar veya şirket kayıtları alınmamaktadır. Talimatta da belirtildiği üzere İHA'nın uçurulma sorumluluğu kullanıcıya aittir. Bu sebeple kurum içerisinde İHA'yı kim kullanıyorsa o kişinin kayıt yaptırması gerekmektedir. Ayrıca bir kişi üzerine birden fazla İHA Kayıt edilebilir.
6-Yurtdışında yaşıyorum, kayıtlı olmam gerekir mi?
Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın bu sisteme kayıt olmaları yalnızca ülkeye girdikten sonra gerekmektedir. Uçuş gerçekleştirmeden önce kayıt yapılması yeterlidir.
7-İHA'nın birden fazla kullanıcı var ise kimin üzerine kayıt oluşturulmalıdır?
Söz konusu İHA bir kişinin üzerine kayıt edilmelidir. Diğer kulanıcılar sadece kendilerini kayıt etmeleri yeterlidir. Bir problem yaşanması halinde İHA'nın kayıtlı olduğu kullanıcı sorgulanacaktır.
8-Kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra uçuş izni almam gerekir mi?
İHA Pilot kaydı ve İHA kaydı tamamlandıktan sonra hobi/eğlence/amatör amaçlı uçuş gerçekleştirilecekse Genel Müdürlükten herhangi bir izin alınmasına gerek yoktur. Ancak SHT-İHA talimatının 17 ve 18inci maddelerinde yer alan gerekliliklere/yasaklara dikkat edilmelidir.
9-Resmi bir kurum envanterinde yer alan her İHA devlet İHA'sı sayılır mı?
Devlet İHA tanımı şu şekildedir; devletin askerlik, güvenlik, istihbarat, gümrük ve orman yangınları ile mücadele hizmetlerinde kullandığı hava araçlarıdır. Bunların dışında kullanılan İHA'lar "sivil İHA" olarak değerlendirilmektedir ve Talimatta belirtilen kurallara uyulması gerekmektedir.
10-Kayıt sırasında bilgi/belge girişinde yanlışlık yaparsam nasıl düzeltebilirim?
Bilgi veya belge girişinde hatalar olması halinde hesabınıza giriş yaparak ilgili yerleri güncelleyebilirsiniz. Her güncellemenin ardından yeniden onay isteme butonuna basılması gerekmektedir. Ayrıntılı bilgi için anasayfada yer alan "KAYIT REHBERİ" bölümüne bakınız.
11-Hangi İHA ve sistemleri Talimatın kapsamı dışındadır?
Devlet insansız hava araçları / Yalnızca kapalı alanlarda kullanılan İHA ve sistemleri / Yere veya herhangi bir platforma bağlı olan insansız balon ve benzeri sistemler / Azami kalkış ağırlığı 500 gr’dan daha az olan İHA’lar.
12-AR-GE Çalışması yapmak istiyorum, nasıl bir yol izlemeliyim?
AR-GE çalışmaları kapsamında yapılacak test uçuşlarında, başvuru sahibi, test uçuşlarının kapsamını, uçulacak bölgenin koordinatlarını, irtifasını, üçüncü şahıs mali mesuliyet sigortasını ve ilgili kategoriye uygun pilot bilgilerini Genel Müdürlüğe bildiririr, doğruluğunu taahhüt eder ve uçulacak bölge için izin alır.
a) AR-GE çalışmaları için üretilen İHA0 ve İHA1 kategori hava araçları Genel Müdürlük tarafından oluşturulan internet tabanlı “Kayıt Sistemi”ne kayıt edilir.
b) Bu tip test uçuşları için bu Talimatta belirlenmiş diğer gereklilikler aranmaz.
13-İHA sınıflandırması nasıl yapılır ?
Azami kalkış ağırlıkları referans alınarak İHA’lar 4 ayrı sınıfa ayrılır:
a) İHA0: Azami kalkış ağırlığı 500 gr (dâhil) – 4kg aralığında olan İHA‟lar,
b) İHA1: Azami kalkış ağırlığı 4 kg (dâhil) – 25 kg aralığında olan İHA‟lar,
c) İHA2: Azami kalkış ağırlığı 25 kg (dâhil) – 150 kg aralığında olan İHA‟lar,
d) İHA3: Azami kalkış ağırlığı 150 kg (dâhil) ve daha fazla olan İHA‟lar.
14-İHA ithal uygunluk belgesi zorunlumudur ?
Gümrük Müdürlüklerinden istenilmesi halinde, İHA için ithal teknik uygunluk yazısı düzenlenebilmesi için çeşitli bilgi ve belgeler aranmaktadır. Bu belgeler için Talimatın 6ncı Maddesine bakınız.
15-Sigorta yaptırmak zorundamıyım ?
25 kg üstü İHA ile ağırlığına bakılmaksızın ticari faaliyet gerçekleştiren İHA için, 15/11/2005 tarihli ve 25994 sayılı Türk Hava Sahasında Uçuş Yapan Türk ve Yabancı Sivil Hava Araçlarının Yaptırması Gereken Üçüncü Şahıs Mali Mesuliyet Sigortası Yönetmeliğine göre sigorta yaptırılır ve sigortasız uçuş yapılmaz.
16-Uçuşa yasak bölgeler ?
SHT-İHA Talimatının 18inci maddesinde yasak bölgeler tanımlanmış olup bu bölgelerde risk analizi yapılmadan ve Genel Müdürlükten izin alınmadan herhangi bir sınıftaki İHA ile uçuş yapılması yasaktır.
17-Film/reklam/düğün çekimi yapabilmek için gereklilikler nelerdir?
İHA'ların yaygın kullanım alanlarından biri olan reklam, düğün, haber, film çekimi gibi faaliyetleri gerçekleştirebilmek için çekim yapılacak bölge ve insan yoğunluğuna göre Genel Müdürlükten izin alınması gerekmektedir.
18-İzinsiz operasyon yapılması halinde ne olur ?
Genel Müdürülükten izin almayı gerektiren operasyonlar için izin alınmadan İHA uçuşu yapılması ve verilen yetkiler ile belirlenen hava sahaları dışında operasyon yapılması hallerinde ilgili şahıs ve işletmelere 2920 sayılı Kanunun 5 inci kısmında yer alan ceza hükümleri uygulanır.
19-Model hava aracım var, ne yapmalıyım?
Model hava araçları sportif ve amatör amaçlı insansız hava araçları olarak değerlendirilmektedir.Bu sebeple; 25 kg altı model hava aracınız varsa, Genel Müdürlük tarafından oluşturulan Kayıt Sistemi'ne kendinizi ve aracınızı kaydettirmelisiniz. 25 kg'dan daha ağır bir model hava aracınız var ise Genel Müdürlüğe resmi başvuru yaparak tescil ettirmelisiniz.